Je ziet het steeds vaker voorbij komen, de gelpolish, soms ook wel gellak genoemd. Dit jongere zusje van de nagellak is ondertussen al bijna een tiener, maar al erg volwassen voor haar leeftijd 😉. Maar wat is precies het verschil tussen nagellak en gelpolish?
Nagellak.
Uit verschillende bronnen blijkt dat onze voorouders al vanaf ongeveer 5000 v.C. verschillende mengsels op hun nagels smeerden om deze te beschermen. Een jaar of 2000 later werden al verschillende kleurstoffen uit bladeren getrokken om een mooie kleur te krijgen. Deze dames moesten wel erg veel geduld hebben, want het duurde soms wel uren voordat zo’n mengseltje droog was. Nog eens ruim 2000 jaar later, zo’n 500 v.C. werden deze mengsels door de rijken vervangen door goud en zilver.
In de middeleeuwen was dit weer wat afgezwakt, wel was het hier een gewoonte van de rijken om het verschil duidelijk te laten zien tussen hen en de armen, zo bleven zij uit de zon, want armen werkten veel op het land en die waren dus zongebruind. Om dit te accentueren, smeerden de dames witte kalk op en onder de nagels, een tegenhanger van de rouwrandjes en voorloper op de French manicure.
In het victoriaanse tijdperk werden schoonheid en hygiëne erg belangrijk. In deze periode werden de nagels voornamelijk in badjes van citroensap of azijn gedompeld om ze zuiver en schoon te houden. Maar pas in 1932 kwam de eerste nagellak zoals wij deze nu kennen. Het idee van deze nagellak kwam van een Franse visagiste Michelle Ménard, die inspiratie haalde uit autolak.
De nagellak zoals wij die nu kennen is in vele kleuren te verkrijgen. Een voordeel van deze lakken is dat je het gemakkelijk zelf kan doen in je eigen huis. Een nadeel van nagellak is dat het vaak na een dag of twee al begint af te bladderen en weer bijgewerkt of afgehaald moet worden.
Gelpolish
Zoals aan het begin van deze blog is verteld bestaat Gelpolish nog niet zo heel erg lang. De ontwikkeling hiervan kwam voort uit de naar lak die langer netjes bleef zitten. Wat natuurlijk een uitdaging is, want menig vrouw moet in haar dagelijks leven nou eenmaal de handen uit de mouwen steken, je pakt honderden dingen vast of stoot je eens hier een daar.
Gelpolish is een nagellak met Gel erin, zoals haar naam al doet vermoeden. Deze gel wordt uitgehard in een UV- of ledlamp en hecht zich, gemengd met de kleur aan de natuurlijke nagel en blijf tot een maand netjes zitten. Er is ook gelpolish dat uithardt zonder lamp, deze blijft over het algemeen twee weken netjes zitten. Ook bij gelpolish is er onwijs veel keuze in soorten en kleuren.
Het is met gelpolish belangrijk om altijd een beschermende onder laag, een basecoat aan te brengen op je natuurlijke nagel. Je natuurlijke nagel is eigenlijk een soort spons die vocht opneemt. Je kan je dus voorstellen dat als je kleur op je nagel aanbrengt, dat je nagel die kleur ook opneemt. Dit is bij nagellak ook wel eens het geval.
Ooit je nagels een mooie rode kleur gegeven, deze na een paar dagen verwijderd en je hebt zo’n ‘prachtige’ geeloranje gloed in je nagels zitten? Great… Nope! Een transparante onderlaag voorkomt dit.
Een Gelpolish wordt ook altijd afgelakt met een transparante top coat, deze kunnen mat, glanzend zijn of een glitter hebben, ook hier keuze genoeg in. De topcoat zorgt ervoor dat de kleur op zijn plaats blijft, niet afbladdert en beschermt tegen stoten.
Het grote voordeel van Gelpolish is dat het tot wel een maand blijft zitten. Daarnaast is de lak meteen droog zodra deze een minuutje of twee in de lamp is geweest. Erg fijn voor de ongeduldige dames onder ons.
Een nadeel is dat als je dit zelf thuis wil doen is dat de investering wat groter is omdat je naast de gelpolish ook de basecoat, top coat en een lamp nodig hebt, maar belangrijker… je moet weten wat je doet. In een gelpolish zitten namelijk stoffen waarmee je een allergie kan kweken. Dit is makkelijk te voorkomen door kundige applicatie. Laat gelpolish bij een gecertificeerde nagelstylist zetten én verwijderen of zorg dat je zelf goed leert hoe je met deze producten om moet gaan om teleurstelling en problemen te voorkomen.
Ten slotte, of je nu nagellak of gelpolish of iets anders op je natuurlijke nagels hebt zitten, ga dit er nooit af pulken of zelf vijlen! Pulken is echt niet goed voor je natuurlijke nagels en ook met vijlen kan je meer kapot maken aan je nagels dan je lief is, wil je dit toch heel graag zelf doen, vraag dan instructies aan je nagelstylist.